Tandgnissling

Tandgnissling, eller bruxism, som är den korrekta medicinska termen för detta, låter kanske inte som ett allvarligt problem, men det kan det faktiskt vara, då tandgnissling kan leda till en rad olika bekymmer om det är långvarigt. Dessutom är det otroligt vanligt att man gnisslar eller pressar tänderna för mycket, oftast i sömnen, men detta kan förekomma även annars.

Vad orsakar tandgnissling?
Vad som gör att folk gnisslar tänderna i sömnen vet man inte, däremot anses tandgnissling dagtid nästan alltid bero på stress.

Vilka skador kan tandgnissling orsaka?
För det första kan tänderna i sig skadas av detta. Det tydligaste tecknet på att man gnisslar tänderna, på tänderna i sig, är ofta att kanterna på tänderna blir vassare. Tandgnissling leder vidare ofta till olika former av värk, ofta i käkarna. De spänningar som uppstår vid tandgnissling kan vidare leda till huvudvärk när man vaknar upp. Det kan även vara svårt att gapa stort om man gnisslar tänderna, eftersom käken då inte fungerar på normalt sätt. De följder som tandgnissling får är dock högst individuella, alla märker inte av samma symptom som en följd av detta.

Vad kan man då göra om man gnisslar tänderna?
Det bästa botemedlet är att börja använda en bettskena, som skyddar tänderna om du skulle gnissla dem. Många specialbeställer sina bettskenor hos tandläkaren, men numera går det även att köpa dem på nätet. Det finns många nätbaserade butiker som har tandskenor i sitt sortiment, och de brukar inte vara särskilt dyra. Bettskenar hjälper förutom att skydda tänderna till med att slappna av käken, vilket gör att värk i huvud och käke inte förekommer efteråt.

Vad kan man göra om ett bettskena inte hjälper?
I så fall bör man kontakta sin tandläkare eller sin vårdcentral, för vidare råd och tips.

Är tandgnissling hos barn något att oroa sig över?
Faktiskt inte i lika stor utsträckning som det är det bland vuxna. Detta gäller dock endast om barnet gnisslar tänder i samband med att barnet får nya tänder och käken växer, då anses detta normalt, och anses till och med av vissa fylla en viss funktion. Skulle äldre barn dock gnissla tänderna kan det leda till problem. Barnet bör sluta gnissla tänderna när de nya tänderna växt ut.

Är det möjligt att man gnisslar tänder utan att veta om det?
Ja, detta är till och med mycket vanligt, så vanligt att man tror att de flesta som gnisslar tänder inte vet om detta.